Krukke af selvhærdende ler
selvhærdende ler ideer 3

MATERIALER

✩ 1 pakke selvhærdende ler i hvid (jeg har købt denne pakke hos hobby webshoppen Rito)
✩En skarp kniv
✩Bagepapir
✩Akryl maling i lyserød og grå
✩Lak (jeg har noget tid tilbage købt denne bøtte lak fra Rito, den bruger jeg til stort set alle mine selvhærdende ler projekter. Jeg forklarer lidt mere om lakken længere nede i artiklen)
Mine skabeloner
✩Kagerulle (jeg har købt denne særlige kagerulle, som egentlig er tænkt til at lave kager, men den sikrer, at dit ler bliver jævnt. Det er virkelig smart, men du kan sagtens bruge en almindelig kagerulle eller en vinflaske)

Lidt om lakken til krukken

Jeg vil først starte med at forklare lidt om lakken, som jeg bruger til krukken. Jeg købte denne lak for noget tid tilbage, fordi jeg skulle igang med at lave nogle skåle af selvhærdende ler. Jeg ville gerne bruge skålene til frugt, nødder, slik og andre snacks. Jeg er godt klar over, at selvhærdende ler ikke kan bruge til fødevarer, men jeg troede måske, at lakken kunne hjælpe. Den søde dame som hjalp mig i Panduro fortalte, at jeg godt kunne bruge skålen med et par lag lak til fødevarer der ikke var våde, dvs. skyller og tørret frugt, slik, nødder etc. kunne godt gå, men youghurt for eksempel er et no go.

Skal du ikke bruge din skål, krukke, fad etc. til fødevarer er det stadig en god ide og give den et lag lak. Selvhærdende ler er ikke ligesom rigtig keramik, som hærder 100%. Selvhærdende ler kan godt smitte af med lidt ler-støv efter at det er 100% tørret. Derfor vil jeg altid anbefale og bruge 1-2 lag lak.

Hvorfor lige denne type lak? Denne lak er en mat, så den giver et mat look i modsætningen til den klassiske lak, som er mere skinnende look.

Kanin krukke af selvhærdende ler

Print Wehobbys skabelon og klik de tre figurer ud. Derefter begynd med dit let: Start med at ælte dit ler, så det bliver lettere at arbejde med. Rul dit ler ud på bordpladen. Sørg for at dit ler er jævnt rullet ud, hvis du har den samme seje kagerulle som mig, så bliver det automatisk helt jævnt. Leret skal være 0,5 cm tykt – er det tykkere før det ikke noget, men det må ikke være tyndere. Herefter skær de tre skabeloner ud + 2 kanin ører.

Nu skal du til at forme. Jeg har selv gået til keramik kursus, hvor vi lavede rigtig keramik. Her lærte jeg nogle teknikker til at få sider og bund til at hænge sammen, og det er faktisk ret lavpraktisk, hvilket overraskede mig.

Bunden af krukken

Læg din bund på bagepapiret. Fugt siderne på bunden med vand, det skal være med til at få det lange stykke til at hænge fast. Sæt dit lange stykke omkring bunden, så det danner en krukke. Det lange stykke kommer til at lappe ovenpå hinanden – det er meningen! Fugt bagsiden af det overlappede stykke med vand og tryk det let sammen. Tag en skarp kniv og mas let på enden af det overlappede stykke, samtidig med at du maser/trækker ler. Og for lige at understrege, det er på den ydre side af krukken, så ja man kan se det. Men det bliver jo grimt, tænker du måske? Men bare rolig det bliver pænere – det er en del af teknikken.

Fortsæt langt hele kanten, som er cirka 8 cm høj. Det er med til at få krukken til at holde sammen. Når du synes, at det sidder godt sammen, så stop.

Nu skal du få det til at se pænere ud. Det gør man ved at glatte det ud. Jeg brugte en teske. Dyp teskeen i en skål vand og “glat ud” på det stykke, hvor der er mærker efter kniven. Du behøves ikke, at dyppe teskeen hele tiden, men blot for at få til det til “glide”.

Låget af krukken

Nu skal du igang med låget. Tag de to kaninører og klem dem sammen i bunden. Nu skal du til at lave samme øvelse, som med krukken. Fugt det sted på låget, hvor kaninørerne skal sidde, med vand. Tag et øre af gangen. Sæt et øre på og tag en skarp kniv og klem/mas siderne ned mod lågets bund. Gør det hele vejen rundt. I stedet for en teske så brug en finger til at glatte mærkerne ud.

Form to kugler, en til næsen og en til halen. Fugt kanten hvor henholdsvis næsen og halen skal sidde og tryk kuglen fast. Alternativt kan du lime dem fast, når skålen er helt tør.

Tørringsprocessen

Nu skal du lave skålen tørre i 24-48 timer. Så lang tid?? Ja :-). Og jeg ville regne med 48 timer, hvis jeg var dig, så er du på den sikre side. Når skålen er tør, så skal du til at male og lakere. Mal ørerne, næsen og halen med henholdsvis lyserød, lyserød og grå. Når malingen er tør, så skal hele krukken, indvendigt og udvendigt have 2 lag lak. Lakken bliver tør på cirka 30 min.

Til slut vil jeg lige sige, at denne skål er en håndlavet produkt – ligesom med håndlavede keramik produkter. Så du må ikke sammenligne det med de masseproducerede Bitz skåle, som du kan købe i Imerco. Som min keramik-lærer altid sagde til mig, så giver mærkerne produktet personlighed og sjæl.

Bag bloggen

Mit navn er Line, jeg er 29 år og bor i Aarhus med min kæreste og to kaniner. 

Hobbyskuffen er mit kreative frirum fyldt med gør-det-selv projekter, der både er nemme og pæne, inspiration til boligindretning og masser af upcycling projekter. 

Følg mig gerne på Instagram!

Følg med

Mest læste

Mest læste kategorier

ler

Følg hobbyskuffen på Instagram

For flere, spændende gør-det-selv projekter