Selvhærdende ler: Hvordan gør man?
selvhærdende ler - hvordan

Hvordan kommer man igang med selvhærdende ler?

Da jeg først stiftede bekendskab med selvhærdende ler, var faktisk mens jeg søgte på “hjemmelavet keramik” på google. Selvhærdende ler er, som navnet indikerer, ler der selv tørrer – dvs uden brug af ovn. Du skal blot lade det stå, vente 24-48 timer og så er det klar.

Selvhærdende ler: Hvordan vælger jeg?

Der findes i dag, heldigvis, mange forskellige farver, når det kommer til selvhærdende ler. Det findes i den klassiske ler farve, hvid, terracotta, grå og en række flere. Jeg bruger ofte den hvide, men jeg vil snart igang med et terracotta farver projekt.

Jeg køber ofte mit ler i hobby webshops, da det er billigst. Sidste gang købte jeg mit selvhærdende ler hos cchobby.dk.

Hvordan arbejder man med selvhærdende ler?

Når du tager leret ud af posen, så kan det godt være lidt tørt og hårdt. Det skal nemlig lige arbejdes igennem og have nogle tæsk inden at du kan give dig i kast med lysestagen. Det kan være, at du skal tilsætte lidt vand til leret. Men vent til at du har æltet lidt i leret – ofte bliver det mere medgørligt efter nogle “tæsk”. Hvis det stadig er tørt, så gør dine hænder lidt våde og ælt videre.

Husk vand

Vand og selvhærdende ler er to elementer, som hænger sammen. Selvhærdende ler kan godt sprække, og derfor skal du altid have vand ved din side, så du nemt kan tilføje lidt vand for at undgå en sprække.

Derudover er det altid et godt tip, at du ælter vand ind i ler klumpen inden, at du begynder at forme. Det gør, at der er mindre sandsynlighed for at leret sprækker.

Hvordan får man elementer til at hænge sammen?

Tip: Brug en gaffel

Min bedste tip er at bruge en kniv eller en gaffel. Her tænker du sikker umiddelbart: “Det bliver da vildt grimt?!”. Når du lige har gjort det, så ser det grimt ud, men du skal så herefter bruge noget tid på at glatte det ud med en finger og noget vand.

Tippet kommer ikke fra hvem som helst. Jeg lærte det fra min keramik lærer fra dengang, hvor jeg tog et rigtigt keramik kursus på Aarhus kunstakademi.

Det er nemlig ret vigtigt, at det hænger ordentligt sammen. Og her er du nødt til at gøre mere end blot at klatte to flader sammen med lidt vand imellem. Hvis du gør det, så er det ikke sikkert at fladerne sidder sammen, når din ler figur er færdigtørret.

Tip: Ris fladen

Som jeg skriver ovenfor, så hænger to flader ikke bare sammen ved at du klasker dem sammen med lidt vand. Et andet godt tip er, at du ridser fladen til inden du påsætter den anden flade. Så har du en flad cirkel, hvorpå der skal så en lysestage holder, så ridserne du fladen til, der hvor lysestage holderen skal placeres.

Tip: Invester i det rette værktøj

Nu skriver jeg “invester”, men egentlig er det rette værktøj billigt, alligevel ser jeg det som en virkelig god investering, som du kommer til at få gavn af senere hen. Jeg gjorde selv den fejl, at jeg selv ret sent fik købt noget godt værktøj. Det gør virkelig en stor forskel for arbejdet og det resultat, som du kan få ud af dit ler. Derfor: KØB for guds skyld det rigtige værktøj!

Jeg købte selv denne modelleringspakke fra Cchobby, og jeg har været så glad for den. Jeg er desuden begyndt til rigtig keramik, og her bruger vi samme værktøj 😉

Selvhærdende ler og tørring

Selvhærdende ler skal tørre i 24-48 timer. Om din tørretid er tættest på 24 timer eller 48 timer afhænger af tykkelsen på dit ler. Har du lavet et lille hjerte på 4cm*4cm som er 0,5 cm tykt, så skal du regne med 24 timer. Har du derimod lavet en krukke, ligesom denne fine kanin krukke bloggen, så skal du regne med 48 timer.

Skal det stå inde eller ude og tørre? Her vil vi anbefale, at det står indenfor. Her er oftest (undtagen om sommeren) en del varmere. I modsætning hertil er der i et skur eller lignende koldt og fugtigt, hvilket forlænger tørreprocessen.

Selvhærdende ler: Hvilken lak skal man bruge?

I stortset alle selvhærdende ler projekter, som jeg kaster mig ud i, der bruger jeg lak. Selvhærdende ler er ikke ligesom rigtig keramik, som hærder 100%. Selvhærdende ler kan godt smitte af med lidt ler-støv efter at det er 100% tørret. Derfor vil jeg altid anbefale og bruge 1-2 lag lak. 

Hvilken slags lak skal man bruge til selvhærdende ler?

Jeg foretrækker at bruge et mat lak, da jeg ikke er så vild med det meget skinnende look, men det er en smagssag. Jeg købte denne lak for noget tid tilbage hos Cchobby.

Kan man bruge selvhærdende ler til fødevarer?

Jeg ville gerne bruge skålene til frugt, nødder, slik og andre snacks. Jeg er godt klar over, at selvhærdende ler ikke kan bruges til fødevarer, men jeg troede måske, at lakken kunne hjælpe.

Jeg fandt ud af, at lakken kan hjælpe. Den gør, at du kan bruge din skål, tallerken eller lignende i selvhærdende ler til tørre fødevarer som tørret frugt, slik, nødder eller lignende. Men det er fuldkommen no go med våde fødevarer, så vil sin skål/tallerken blive opløst.

Skal du ikke bruge din skål, krukke, fad etc. til fødevarer er det stadig en god ide og give den et lag lak.

Ide: Lav en muslingvase med selvhærdende ler

Selvhærdende ler og materialer

Hvad skal man egentlig bruge af materialer, når man skal igang med selvhærdende ler? Her er mine liste over redskaber og materialer, som jeg bruger:

Kagerulle: Jeg købte en rulle i Søstrene Grene for noget tid tilbage, som egentlig var beregnet til fondant. Den er super smart, fordi at den sikrer, at man ruller 100% jævnt over hele fladen. Man kan også købe en kagerulle der ligner den i Panduro Hobby.

Skarpe knive: En filet kniv er rigtig god og have ved hånden – alternativt blot en god skarp kniv.

Udstikker forme: Forme er altid en god ide. Det sikrer, at du får et perfekt mønster. Man kan få mange fine slags forme hos Cchobby.

Bagepapir: Jeg bruger rigtig meget bagepapir, når jeg arbejde med selvhærdende ler. Det sikrer, at dit ler ikke sidder fast til bordet, når du er færdig med det.

Alternative forme: Der er rigtig mange ting fra dit hjem, som du kan bruge til at lave fine ting i selvhærdende ler: Et blad til at trykke et mønster på et fad, et stykke reb til at lave et mønster i en skål eller de der fine hvide kage-papir med et blonde mønster.

Selvhærdende ler og maling

Det er meget simpelt. Du kan sagtens male på selvhærdende ler. Og du kan bruge det meste maling. Jeg bruger akryl maling, men har du sådan en børnemaling stående, kan du også sagtens bruge den.

Et vigtigt men når det kommer til maling er, at det altid er en god ide og give dit produkt et omgang lak efterfølgende. Det beskytter leret og malingen.

Læs mere om selvhærdende ler og maling i dette blogindlæg.

Lysestage af selvhærdende ler

Se med i denne Instagram video, hvor jeg viser, hvordan jeg lavede denne simple lysestage af selvhærdende ler:

Bag bloggen

Mit navn er Line, jeg er 29 år og bor i Aarhus med min kæreste og to kaniner. 

Hobbyskuffen er mit kreative frirum fyldt med gør-det-selv projekter, der både er nemme og pæne, inspiration til boligindretning og masser af upcycling projekter. 

Følg mig gerne på Instagram!

Følg med

Mest læste

Mest læste kategorier

ler

Følg hobbyskuffen på Instagram

For flere, spændende gør-det-selv projekter