Selvhærdende ler: Ideer til hvad du kan lave

Selvhærdende ler er en fantastisk materiale – det er at bringe keramikstudiet hjem til dig selv. Så jeg er sikker på, at du bliver ligesåglad for selvhærdende ler som jeg er. Her i blogindlægget får du en masse ideer til, hvad du kan lave med selvhærdende ler.

Hvad er selvhærdende ler?

Selvhærdende ler er egentlig bare ler, som tørrer efter 24-48 timer. Tørretiden afhænger af, hvor tykt dit lerprojekt er. Har du eksempelvis lavet en flad platte, som er 0,5 cm bred, så tager det nok 24 timer. Har du derimod lavet en tyk lysestage, så skal du derimod sigte mod en tørretid på 48 timer.

Hvor køber jeg mit selvhærdende ler?

Jeg køber mit selvhærdende ler flere steder: Søstrene Grene, MakeMake som forhandler mærket DAS (et kvalitetsmærke inden for selvhærdende ler) og Selfmade. Mit næste to-do projekt er at teste MakeMakes selvhærdende ler med sten look.

Selvhærdende ler og decor ideer

Mit favorit selvhærdende ler projekt er decor til hjemmet. Vaser, skåle, lysestager – og så kigger jeg lige nu på en lampeholder, som jeg gerne vil igang med. Jeg har allerede nu lavet en lysestage og en skål, som snart kommer på bloggen.

Selvhærdende ler: Sådan arbejder du med selvhærdende ler

Selvhærdende ler kan godt virke lidt tørt, når du lige tager det ud af pakken. Derfor vil jeg altid anbefale dig og arbejde lidt vand ind i leret. Det mindsker også risikoen for at leret sprækker, når du arbejder med det. Og hvordan arbejder man lige vand ind i ler? Man gør hænderne våde med vand, og så ælter man løs i leret. Det gør du 2-3 gange.

Mangler du flere gode råd til, hvordan du skal arbejde, former og lave figurer med selvhærdende ler? Så tjek dette blogindlæg ud, som jeg har skrevet.

INDSÆT

Kan man bruge selvhærdende ler projekter til fødevarer?

Det er et spørgsmål, som jeg ofte får, og som jeg selv tænkte meget over, da jeg for alvor kastede mig ud i selvhærdende ler. Og svaret er hverken ja eller nej. Hvis du lakerer dit selvhærdende ler projekt med en vandafvisende lak, så kan du godt bruge det til tørre madvarer som eksempelvis nødder og tørret frugt eller peanuts. Men du vil aldrig kunne bruge det til yoghurt eller andre våde fødevarer.

Hvilken type lak skal man bruge til selvhærdende ler?

Dit første spørgsmål er måske, skal man bruge lak? Og nej, du skal ikke bruge lak. Men hvis du vil bruge det til fødevarer, så skal du bruge lak. Dertil er lak også en rigtig god måde og beskytte dit selvhærdende ler projekt på. Derfor lakerer jeg ALT det, som jeg laver med selvhærdende ler. Jeg har eksempelvis lakeret skålen nedenfor, som egentlig bruges til smykker.

Nu tænker du måske: “Jamen, jeg gider ikke at have en mega shiny XX”. Og her kan du være helt rolig. Du skal bare vælge den rette lak. Du skal vælge en mat lak til dit ler projekt. Jeg bruge en vandbaseret mat lak fra Panduro Hobby.

Selvhærdende ler: En masse ideer

selvhærdende ler ideer 2

Kugler af selvhærdende ler: Fine interiør kugler

Disse fine kugler er et super nemt projekt med selvhærdende ler. De fine kugler kan bruges flere forskellige steder i indretningen:

  • Placer dem på en bog med 1 lysestage
  • Placer dem sammen med en skål ovenpå en bunke magasiner
  • Brug dem som en del af bordpynten sammen med andre hvide elementer som lysestager og små vaser

Det er meget simpelt. Tril to kugler i to forskellige størrelser. Tryk dem let mod bordet, således at der dannes en lille bund under, således at kuglerne kan stå og ikke triller rundt

Lysestage af selvhærdende ler

Disse fine kugler er et super nemt projekt med selvhærdende ler. Se med i denne Instagram video, hvor jeg viser, hvordan du laver denne enkle lysestage af selvhærdende ler:

selvhærdende ler ideer 2

Skilt af selvhærdende ler

Dette fine skilt kan laves i mange versioner. Det kan være et skilt til børneværelset, til sommerhusets værelser eller til hundehuset. Det er også et projekt, som du kan lave med dine børn.

IKEA tallerken med fødder af selvhærdende ler

Et lille fad som har fået et helt nyt look med en omgang maling og tre fødder af selvhærdende ler.

selvhærdende ler ideer 2

Lysestage med selvhærdende ler

selvhærdende ler ideer 2

Fin skål af selvhærdende ler

selvhærdende ler ideer 2

Sød kanin krukke med låg

Bag bloggen

Mit navn er Line, jeg er 29 år og bor i Aarhus med min kæreste og to kaniner. 

Hobbyskuffen er mit kreative frirum fyldt med gør-det-selv projekter, der både er nemme og pæne, inspiration til boligindretning og masser af upcycling projekter. 

Følg mig gerne på Instagram!

Følg med

Mest læste

Mest læste kategorier

ler

Følg hobbyskuffen på Instagram

For flere, spændende gør-det-selv projekter